KLEINE ONDERNEMERS REGELING (KOR)

KLEINE ONDERNEMERS REGELING (KOR)

Als BTW-plichtige ondernemer hoeft tot € 1.345 per jaar geen omzetbelasting te worden afgedragen. De meeste BTW-plichtige ondernemers zijn verplicht om per kwartaal aangifte omzetbelasting te doen. Hierbij dient de ontvangen BTW (over de verkopen) minus de betaalde BTW (de zogenoemde voorbelasting van de inkopen) te worden afgedragen. Er dient te allen tijden aangifte omzetbelasting te worden gedaan. Ook als  het saldo nihil is of negatief!

Kleine ondernemers kunnen gebruik maken van de kleineondernemersregeling (KOR) zolang in een jaar het totaal af te dagen saldo omzetbelasting lager is dan € 1.883. Tot dit saldo heeft een ondernemer recht op korting in zijn afdracht. Tot een bedrag van € 1.345 hoeft in het geheel geen omzetbelasting te worden afgedragen. De KOR geldt alleen voor natuurlijke personen, dus niet voor een rechtspersoon zoals een besloten vennootschap.

De factuurdatum is in principe leidend voor het tijdvak van de aangifte omzetbelasting. Een factuur met datum 31-03-2016 wordt aangegeven bij het 1e kwartaal 2016, een factuur met datum 01-04-2016 wordt aangegeven bij het 2e kwartaal 2016. Er kan daardoor voordeel worden behaald door optimaal gebruik te maken van de factuurdatum, één dag verschil betekent 3 maanden later de BTW afdragen. Houd hierbij wel rekening met de eisen die worden gesteld aan een verkoopfactuur.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *