KOR anno 2020

Vanaf 2020 gaan er zaken veranderen in de Kleine Ondernemers Regeling, ook wel KOR genoemd. Om te bepalen of deelname aan deze regeling voordelig is, is hieronder een en ander samengevat. Via de links kun je doorklikken.

Kleine Ondernemers Regeling (KOR) in het kort:

  1. Vanaf 01-01-2020 vervangt de nieuwe regeling de oude. Dit jaar moet je wellicht BTW afdragen, maar kunnen we de btw weer terugvragen als je onder de drempel blijft van € 1.345.
    Valt de totale btw-afdracht tussen € 1.345 en € 1.883 dan kun je nog slechts een deel terugvragen. Boven € 1.883 heb je geen recht meer op teruggave.
  2. Je kan aan de nieuwe regeling meedoen als de omzet niet hoger is dan 20.000 per kalenderjaar.
  3. Via deze link kun je controleren of je mee kan doen met de nieuwe KOR:
    https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/hoe_werkt_de_btw/nieuwe-kleineondernemersregeling/
  4. Onderaan bij Aanmelden en Afmelden kun je een formulier downloaden dat je online kan invullen, vervolgens afdrukken en opsturen naar de belastingdienst.
  5. Lees de informatie over KOR van de belastingdienst op je gemak door en doe de check.
  6. Wil je meedoen per 2020, zorg er dan voor dat het formulier uiterlijk 20 november 2019 bij de belastingdienst binnen is.

De verschillen samengevat:

KOR t/m 2019  Nieuwe KOR vanaf 2020
U trekt de btw die u zelf hebt betaald af van de btw die u hebt gerekend aan uw klanten. Is het bedrag dat overblijft minder dan € 1.883? Dan hoeft u maar een gedeelte of helemaal geen btw aan de belastingdienst te betalen.

De korting op de btw vervalt. U kunt vanaf 2020 dat bedrag niet meer terugvragen.

U kunt een ontheffing van de administratieve verplichtingen krijgen De ontheffing van de administratieve verplichtingen vervalt.

De nieuwe KOR is een vrijstelling voor de btw

Alleen natuurlijke personen of samenwerkingsverbanden van natuurlijke personen kunnen meedoen. Ook rechtspersonen, zoals stichtingen, verenigingen en BV’s kunnen gebruik maken van de nieuwe KOR.
U hebt een btw-identificatienummer U hebt een btw-identificatienummer
De belastingdienst kijkt naar het bedrag aan btw dat u betaalt.

U trekt de btw die u zelf hebt betaald af van de btw die u hebt gerekend aan uw klanten. Is het bedrag dat overblijft minder dan € 1.883? Dan hoeft u maar een gedeelte of helemaal geen btw aan de belastingdienst te betalen.

De belastingdienst kijkt naar de hoogte van de omzet.
Die mag niet hoger zijn dan € 20.000.Lees meer over Schatten van uw omzet
U doet nu wel btw-aangifte U doet geen aangifte meer.
U stuurt nu wel btw-facturen U stuurt geen btw-facturen meer. U hoeft voor de btw zelfs helemaal geen facturen meer te versturen. Op de factuur mag geen btw worden vermeld.
U rekent wel btw aan uw klanten en u trekt de btw af die u betaald hebt. U rekent geen btw meer aan uw klanten en u trekt de btw die u betaalt ook niet meer af.

Voor vragen kunt u altijd even contact opnemen met ons.
Voorwaarde daarbij is dat u klant bent van Advixo of diensten van Advixo afneemt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *