To Be B.V. or not To Be B.V.

WEL OF GEEN BV?

Bij het omzetten naar een B.V. of juist het terugkeren vanuit een B.V. naar bijvoorbeeld een eenmanszaak zijn er twee aspecten van belang:
De aansprakelijkheid en fiscale motieven.

Aansprakelijkheid

Primaire reden om de rechtsvorm te wijzigen van eenmanszaak naar B.V. is de aansprakelijkheid. Een B.V. is een rechtspersoon, de DGA kan – uitzonderingen daargelaten – privé niet aansprakelijk worden gesteld. Dit is met name van belang bij hoge(re) risico’s, investeringen en het aanstellen van meer personeel. Een beduidend fiscaal voordeel bij een overstap naar een B.V. is alleen te verwachten bij hogere winsten. Voor een ondernemer is het maximale tarief inkomstenbelasting 86% (100% – 14% MKB-vrijstelling) x 52% = 44,72%. Een B.V. met een winst tot € 200.000 heeft een belastingdruk van ca. 40% (20% vennootschapsbelasting en 25 % dividend belasting over winst boven gebruikelijk loon).

Fiscale motieven

De huidige belastingtarieven kunnen aanleiding geven om vanuit de B.V. terug te keren naar een eenmanszaak. Dit is afhankelijk van het resultaat en zeker te overwegen als er weinig risico wordt gelopen en de privé aansprakelijkheid gering is. Terugkeer naar de eenmanszaak kan belastingvoordeel opleveren, de ondernemer kan immers weer starter worden. Denk hierbij aan de voordelen van ondernemersaftrek en de optie om weer gebruik te maken van startersaftrek.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *